Jiri Boudnik Blog

A blog about architecture and art

Thursday, September 13, 2007

The morning after

West Street, looking north.

28 Comments:

  • At 3:00 AM, Anonymous Anonymous said…

    Jirko, k vasemu rozhovoru na idnes.cz - jste zjevne inteligentni clovek, muzete mi tedy vysvetli, jak muze wtc spadnout rychlosti volneho padu? Fyziku jste na architekture nebrali?

     
  • At 6:09 AM, Anonymous Anonymous said…

    Myslím si že vchichni co ten článek četli, tak pochopili co jste "rychlostí volného pádu" chtěl říct a nepátrají po přesné "fyzikální definici". Článek byl moc pěkný. Díky. F.Novotný.

     
  • At 7:03 AM, Anonymous Anonymous said…

    Dobrý deň!
    Čítal som váš rozhovor na idnes.cz. Spomenuli ste, že "Ocel, když dosáhne určité teploty, něco přes 2000 stupňů Fahrenheita, ztratí svoji pevnou strukturu." a "S čím ale nepočítal, to byl hořící letecký benzín.".
    Podľa stránky http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_A maximálná teplota horenia leteckého benzínu je 980 °C (1796 °F), ktorá podľa môjho názoru nastáva v ideálnom prostredí.
    Chcel by som sa spýtať, žo vlastne vytvorilo tú teplotu nad 2000 °F?
    Juraj Czigányi

     
  • At 3:18 PM, Anonymous Anonymous said…

    Zdravim..
    muj prispevek jsem psal na Idnes, ale nevesl se tam:D Tak Vam ho dam pekne sem...

    S velkym premahanim jsem precetl cely "rozhovor" a nestacim se divit! Pominu, ze mi cely text prijde extremne tendenci a psany rukou nekoho z FEMA. Ale nemuzu si nevsimnout par do oci bijicich blabolu!
    1. Neznamy cesky architekt se nachomitne u tragedie v USA a za chvili vlade sestavuje "moznou" teorii padu budov za pomoci amaterskeho 3d modelu?! Copak vlada nema dost vlastnich odborniku? Nepotvrzuje to jen fakt, ze zadny zodpovedny vedec se nechtel podepsat pod oficialni vysvetleni udalosti?!! Nebot pad posuzovali i vedci na slovo vzati. Lide, kteri na to maji skoly, a ti dosli k naprosto jinym vysledkum naz pan Boudnik se svym papirovym modelem:D
    2. Stale omila jak rozumi statice, odkazuje na ztratu pevnosti oceli pri 2000C, ale nikde nevysvetli, jak je mozne ze po hodine pozaru maximalne !10ti! pater, se cela budova sesune na uhlednou hromadku suti presne do vlastni stopy!
    3. Budova WTC7. Pan Boudnik si sam udelal fotku trosek z vysky. Tak at se na ni podiva a vysvetli mi, jak mohla spadnout budova WTC7, ktera se zritila stejne jako dvojcata - volnym padem na uhlednou hromadku! Tato budova totiz podle oficialni verze spadla v dusledku poskozeni troskami z padajicich dvojcat! Na fotce je zretelne videt ze budovy mezi dvojcaty a wt7 jsou poskozene, ale stoji! Kdezto WTC7 se za 6sekund zritila k zemi!
    4. Trosky. Sam autor v textu uvadi, ze trosky byly odvezeny velice rychle. Nekdo by řekl, ze az podezrele rychle;) Standartne by byl zajem trosky uzavrit a nechat odbornou komisi prozkoumat co zpusobylo pad budovy. Ale Bush nechtel "drazdit" pozustale a nechal vse co nejrychleji odvezt za ocean!
    5. P Boudnik sam uvadi, ze spolupracoval se Silversteinem na obhajobe jeho absurdni verze, ze slo o dva samostatne utoky! Tenhle grazl si par mesicu pred demolici prodlouzil vlastnictvi velice spatne hospodarici budovy na dalsich 100let a uzavrel novou pojistku, ktera primo uvadela pripad teroristickeho utoky letadlem! Myslim ze kazdemu musi byt jasne, ze pan Boudnik je v cele zalezitosti zainteresovan pro svuj prospech. Mozna zachranoval lidi s dobrym umyslem, ale tim, co dnes rika slape po pamatce vsech tech objetovanych! Prijde mi, ze medialni situace okolo 11/9 se v nasi republice dostava do stejene situace jako v USA. Tam take fundovane odborniky nikdo neposloucha do tv je nezvou, kazdy po nich slape a dela z nich vlastizradce.. A nazory si lide delaji podle zaveru cerstvych absolventu, kteri za par tisic ochotne podpori oficialni verzi:(
    Ja uz videl tolik dokumentu na toto tema, ze jsem bytostne presvedcen, ze cela akce byla planovana a slo vyhradne o financni obohaceni skupiny lidi a o otevreni novych moznosti americke expanze do evropy. A nepresvedcil by me ani Bush, kdyby mi to osobne prijel vysvětlit:D Těchto par bodu co jsem uvedl je jen zlomek veškerých faktu, ktere jsou dnes k cele udalosti znami. Vsem kdo na věc ještě nazor nemaji, doporucuju shlednout tyto dokumenty a vytvořit si svůj vlastní nahled na věc;)
    http://911.yweb.sk/filmy.html

     
  • At 2:04 AM, Anonymous Anonymous said…

    Cetla jsem dnes clanek na iDnes a bylo to velmi zajimave. Je fajn, ze jsou lide jako Vy. Preji krasne Vanoce!
    P.S.:Stourali, kteri ted maji naprosto jasno, jak to presne bylo, prosim, berte s nadhledem.

     
  • At 7:15 AM, Blogger Jiri Boudnik said…

    Dekuji vsem, co se zajmem studuji okolnosti 9/11. Preposilam odpoved panu Lukasi Drobnemu, ktera snad da odpoved mnohym otazkam, ktere mi byly polozeny:

    Obdrzel jsem uz mnoho emailu z Cech na tema 9/11, nektere velice osklive, jine zase rozumne a informativni. Snazim se nebyt zavlecen do zive debaty, ktera se neustale rozviji v Cechach okolo temat kdo vlastne zavinil pad dvojcat.

    Jsem pragmaticky clovek a verim faktum, kdyz je vidim. Proto je pro mne velice tezke uverit tomu, ze veze spadly pomoci rizene demolice apod.

    Ja osobne nemohu presvedcit (ani se o to nesnazim) nekoho, kdo pevne veri v konspiracni teorii, ze veze spadly diky tomu, ze do nich naletela letadla s temer plnymi nadrzemi paliva, a ze zar z tohoto horiciho paliva, spolu s dalsimi fakty (typ konstrukce, chybejici vnejsi struktura, atd.) byl zrejme nejvetsim faktorem teto katastrofy.

    Teorie vzdycky oteviraji dvere mnoho dalsim variantam na samotnou pravdu. Teorie zustava teorii, dokud neni premenena v pravdu pomoci nezvratitelnych faktu. To, jestli existuje buh, je jina vec, protoze zde se neopirame o prokazatelna fakta, ale spise o vlastni viru a radu velice osobnich smernic.

    Kazdy ma narok si o 9/11 udelat vlastni vyklad, vlastni obrazek, ktery je tvoren nejen fakty, ale tez osobnim presvedcenim. Proto je velice mozne, ze 231 lidi, kteri rozumi technologii konstrukce, se domniva, ze pravda je nekde jinde. Neznamena to nic jineho nez to, ze maji na udalosti svuj nazor, ktery si utvorili na zaklade informaci jim dostupnych.

    Muj nazor se od jejich lisi tim, ze jsem mel k dispozici jine informace. Musim Vas ujistit, ze tyto informace byly nejblizsi jejich zdrojum (testovani oceli, studie videi a fotografii, konzultace s puvodnimi inzenyry techto budov (Leslie Robertson, Richard Garlock), inzenyry, kteri jsou experti na kolaps budov (Matthys Levy - ktery napsal knihu "Why Buildings Fall Down"- doporucuji precist), atd.

    Ja nemam zajem, chut, ani cas se dohadovat s temi, kteri veri v konspiracni teorie. Tito lide byli, jsou a budou a ja jsem za ne rad, protoze je dulezite zpytovat a zkoumat teorie (nebo pravdy).

    Je dobre prekontrolovavat, prezkoumavat a vubec se zajimat o veci, protoze nekdy se opravdu najde jine vysvetleni. Do te doby ale s klidnym svedomim vim, ze demolice budov WTC1,2, a 7 ma na svedomi serie udalosti zavinenych naletem dvou letadel.

    S pozdravem

    Jiri Boudnik

     
  • At 12:48 PM, Anonymous Anonymous said…

    Dobrý den.
    Souhlasím s Vámi, že jednotilvé názory na události z 11. září jsou ovlivněny tím, kdo jaké zdroje informací měl k dispozici při utváření svého názoru. Chtěl bych Vás tedy poprosit, zda byste mi mohl popsat, jak si Vy vysvětlujete pád budovy WTC 7. Tímto se nesnažím podporovat žádnou z konspiračních teorií, chci si pouze na danou věc udělat vlastní názor, ale chybí mi informace, které by pád výše uvedené budovy objasňovaly. Prosím, pokud to je možné, o podrobnější odborný popis sledu údálostí, které podle Vás pád zapříčínily(jsem studentem 4. ročníku stavební fakulty, obor ocelové konstrukce). Předem Vám děkuji za odpověď

     
  • At 4:39 AM, Blogger DAW.id said…

    Zdravim..
    take se primlouvam za vysvetleni padu WTC7. Rozdilne nazory na udalosti jsou jiste zapricineny i rozdilnymi informacemi. Jak pise anonim, i ja jsem zatim nenasel zadne rozumne vysvetleni (krome rizene demolice:)) Proto bych rad slysel vysvetleni od nekoho fundovaneho. Predem dekuji...
    p.s.:prikladam jedno zajimave video - http://www.youtube.com/watch?v=GEPjOi2dQSM

     
  • At 8:18 AM, Blogger Jiri Boudnik said…

    Budova WTC 7 nebyla typicka ocelova konstrukce s komercnim vyuzitim. Protoze budova stala hned vedle budovy telefonni centraly - Verizon Building, ktera mela velke kabely a transformatory pod zemi, nebylo mozno vybudovat podzemni podlazi tak jak tomu byva u vetsiny mrakodrapu v NYC. Navic, kdyz Giuliani rozhodl, ze chce v teto budove umistit centralni urad pro pohotovostni vedeni - Ofice of Emergency Management, nebylo mozne instalovat palivove nadrze pro pohotovostni generatory elektriny pod zem, ale byly instalovany nad vchodove "lobby", do nadzemnich podlazi.
    Kdyz se veze zritily, jejich padajicy casti castecne poskodily budovu WTC7, a zapricinily vzniceni pozaru z poskozenych palivovych nadrzi. Zpetne si vsichni uvedomili, ze umistovat urad pohotovostniho rizeni do 23. patra teto budovy a palivovych nadrzi do nadzemnich prostor, nebylo rozumne. Podle mne toto zpusobilo urychlenou destrukci WTC7. Vice k tomu nemohu rici.

     
  • At 10:40 AM, Anonymous Anonymous said…

    Děkuji Vám z odpověď. Je mi však divné, že nikdo nepočítal při umisťování palivových nádrží s možností jejich poškození a následnou destrukcí celé budovy v důsledku hoření paliva (zvláště když byl v budově centrální úřad pro pohotovostní vedení). Také dostupné fotografie, které zachycují budovu WTC 7 před zhroucením, nevypovídají o žádném rozsáhlém požáru, který by mohl způsobit kolaps budovy. Na základě těchto, ale i mnoha jiných, informací si myslím, že pád budovy byl zapříčiněn řízenou demolicí. Třeba budu mít někdy k dispozici nové informace, které můj názor změní, ale za těchto okolností si trvám na svém.

     
  • At 11:52 AM, Blogger Jiri Boudnik said…

    Ano, souhlasim s Vami ohledne spatneho planovani noveho uradu pro vedeni pohotovostnich sluzeb. V zpetnem pohledu je to velice nerozumne reseni (ostatne samotna NYC Police to nedoporucovala - prectete si clanek, ktery vysel v New York Times pred par dny - http://www.nytimes.com/2008/01/26/us/politics/26emergency.html?scp=1&sq=giuliani+command+center&st=nyt ).
    Co se tyce rizene demolice, to je Vas nazor a ja nemam informace, ktere by ho podporovali.

     
  • At 2:28 PM, Blogger Martinh said…

    Tak jsem si založil vlastní účet, abych tady nevystupoval jako anonym. Z Vašich odpovědí cítím velké přesvědčení o Vašem názoru na události 9/11. Zajímalo by mě, díky jakým informacím jste nabyl tohoto přesvědčení, protože jak jsem pochopil z Vašeho rozhovoru na ČR1 - Radiožurnál, nebyl jste očitým svědkem kolapsu WTC 7 (na místě tragédie jste byl poprvé až 12. září). Respektuji, že se nechcete pouštět do diskuze o tom, co zavinilo kolaps budov světového obchodního centra a tudíž ani nečekám odpověď na tuto otázku.

     
  • At 3:02 PM, Blogger Jiri Boudnik said…

    Vazeny Martine,

    ja jsem osobne byl uprostred Brooklynskeho mostu, na ceste k WTC, kdyz prvni (jizni) vez zacala padat. Kdyz padala severni vez, stal jsem vedle City Hall na Park Row ulici, nekolic set metru od WTC. Samotny kolaps budovy WTC 7 jsem na vlastni oci nevidel, pouze v primem prenosu v televizi, kdyz budova spadla to odpoledne. K tomu, co a jak zapricinilo jeji kolaps uz se vyjadrovat nebudu.

     
  • At 4:12 PM, Blogger Martinh said…

    Děkuji Vám za Vaše odpovědi. V rozhovoru jste popisoval Váš zajímavý nápad s modelem trosek. Moh bys Vás poprosit, zda byste mohl zveřejnit nějaké fotky papírového modelu případně i nějaké screenshoty z 3D počítačové verze. Případně i nějaké foto trosek, které jste pořizoval z WFC pro tvorbu modelu.

     
  • At 7:54 PM, Anonymous Anonymous said…

    Jirko, tvoje bezpředmětný blábolení je stejný jako to jejich;)

    http://www.youtube.com/watch?v=GS-9mbopMlk

     
  • At 3:31 PM, Anonymous Anonymous said…

    Dobrý den,
    mluvilo se zde o pojištění dvojčat. Ráda bych se dozvěděla nějaké informace o tom jak byly věže pojištěné, případně u jaké pojišťovny.
    Děkuji

     
  • At 3:44 PM, Blogger Jiri Boudnik said…

    veze WTC byly pojisteni u skupiny pojistoven, ktere vedla predevsim firma SwissRe. Dalsi z hlavnich jsou Chubb, Allianz AG a Ace Ltd. V roce 2002, kdy jsem spolupracoval s pravnickou firmou WLRK, ktera zastupovala pana Silversteina proti temto pojistovacim firmam (spor byl o tom, jestli se jednalo o jeden nebo dva teroristicke utoky) se jednalo celkem a 22 pojistovacich firem.

     
  • At 5:25 AM, Anonymous Anonymous said…

    Děkuji za odpověď.
    Ještě by mě zajímalo, jestli náhodou nevíte, jaká byla pojistná hodnota budov, na kolik byly pojištěny a jak to poté bylo s pojistným plněním, musela to být ohromná částka. Připadá mi že tato pojistná událost musela některé pojišťovny "položit".

     
  • At 6:45 AM, Blogger Jiri Boudnik said…

    Ty castky , jejich presne hodnoty neznam. Internet Vam ale poskytne dost informaci, ktere hledate. Hodne stesti.

     
  • At 8:35 AM, Anonymous Anonymous said…

    Internet jsem zkoušela ale moc toho nenašla. Přesto děkuji. Pěkný den.

     
  • At 11:24 AM, Anonymous Anonymous said…

    A stále nezodpovezena jedna z nejjednodusich otázek.
    Jak se ocel mohla tavit diky leteckému palivu, které nikdy nevivine při svém horeni teplotu tak vysokou, aby byla dostatečná k tavení oceli?

     
  • At 9:05 PM, Blogger Ondej Kucera said…

    This comment has been removed by the author.

     
  • At 9:30 PM, Anonymous Anonymous said…

    Pane Boudnik,

    Jestli jsou pro vas fakta. Pankake theory od Leslie Robertson,Richard Garlock, Matthys Levy. Tak jste pekne hloupy clovek nebo dobre placeny!! Prosim vas co si myslite o http://rethink911.org/ a mam par otazek na ktere bych chtel odpoved!
    !.Proc nidky nebylo zadne vysetrovani?
    3. Proc 2175 Architects and engineers have signed the Architects & Engineers for 9/11 Truth petition?
    4. Corikate na to ze v 2015 bude nove vysetrovani a pravde vyjde na povrch?
    5. Vy verite 3 podplacenym lidem a 2175 architektu a engineeru odsuzujete?

    Muzete nam tu konecne dat njake fakta a vysvetlit nam neco? Ne ze vsechno jsou konspirace!!

    Vase strategie je jednoducha nevysvetlite ani jednu otazku jenom to hazete do jednoho kose a to ,ze to jsou vsechno konspirace. Pritom jste to vy kdo nema odpovedi a nevi co rict jenom nesmyslne blaboly od Leslie Robertson,Richard Garlock, Matthys Levy co nedavaji vubec smysl. Nic se neboj pravda brzo vyjde na povrch a vy budete troska a doufam ze vas za ty lzi lidi ukamenujou!!

     
  • At 10:43 AM, Anonymous Anonymous said…

    Toto je velice zajímavý "přeřek" :)

    Ja osobne nemohu presvedcit (ani se o to nesnazim) nekoho, kdo pevne veri v konspiracni teorii, ze veze spadly diky tomu, ze do nich naletela letadla s temer plnymi nadrzemi paliva, a ze zar z tohoto horiciho paliva, spolu s dalsimi fakty (typ konstrukce, chybejici vnejsi struktura, atd.) byl zrejme nejvetsim faktorem teto katastrofy.

     
  • At 10:51 AM, Anonymous Anonymous said…

    Studuji téma "konspirační teorie" od jara 2009, věnovala jsem tomu /a diskusím a aktivismu s tím spojeným/ možná už 10 000 hodin. Mluvila jsem

    Základních teorií kolapsu WTC je víc, psala jsem si se zastánci některých z nich /prof. Judy Wood - mám i její knihu/, D. Khalezovem.

    Docent Ivan Němec z VUT Brno se svou studentkou Martinou Juráňovou počítali možný průběh kolapsu a také ho ověřovali na počítačových modelech s parametry. Jejich závěr - budovy by musely padat pomaleji, a nespydly by zcela - tedy tak, jak spadly. /Musela to být demolice/. Přednáší o tom, napsali knihu, která brzy vyjde. Vyšlo jim to obdobně jako prof. Wood, o ní doc. Němec do té doby neslyšel, až je několik let členem AE911ForTruth, a jeho zakladatel R. Gage si jednu publikaci knihy Where Did the Towes Go? od prof. Wood objednal / zakoupil.

     
  • At 11:00 AM, Anonymous Anonymous said…

    V současné době diskutuji o méně preferovaných teoriích demolic budov WTC na facebooku ve skupině
    https://www.facebook.com/groups/911AllTheories/1544999292411716/?notif_t=group_comment_reply

    Dala jsem tam odkazy na Vaše rozhovory, interview pro BBC, ABC televizi a přeložila jsem čísti rozhovorů a část zdejších diskusních příspěvků.

    Možná by Vás zajímalo, že o 911 jsem mluvila i s Hynkem Kmoníčkem - poradcem prezidenta Zemana, který mi řekl, že také ví, že do Pentagonu nevlétl boeing, ale raketa.

    Ráda bych s Vámi udělala rozhovor pro alternativní média. Neymslím si jako mnozí jiní lidé, kteří studují konspirační teorie o 911, že byste musel být "spolčený či podplacený vládou či L. Sislverstinem", domnívám se, že jste skutečné mohl být sveden na špatnou stopu tím, že jste věřil, že kolaps zapříčinilo palivo a porušení konstrukce náraze. Přesto by mne zajímal Váš názor na studii doc. Němce, dála jak si vysvětlujete zvlášní poškození budov WTC6 a WTC5 /několik děr až do přízemí budov s kruhovým průměrem - asi jste jeden z mála lidí, kteří vědí, co v těch místech původně bylo - zda schodiště, či hala, kanceláře.

    To, že se "vypařilo" nenašlo v troskách prakticky žádné zařízení kanceláří - počítače apod je velice zvláštní. Budu ráda, když se mi ozvete.

    Jana Karásková
    https://www.facebook.com/jana.karaskova.71

     
  • At 11:21 AM, Anonymous Anonymous said…

    OMLOUVÁM SE ZA PŘEKLEPY.

    Bohužel se nevyšetřovaly škody způsobené na budovách WTC6, WTC5,WTC4,WTC3, které nevysvětluje ani oficiální verze, ale ani mnohé alternativní /např.supertermitové exploze/. Pod budovou ž. 6 se našly zbytky tritia, a ve vzduchu radioaktivní prvky, které ovšem neodpovídají klasickým typům mininuke apod. Č8st budovy WTC4 se zcela "vypařila" - to jistě víte, když jste byl na místě od prvního dne.

    Proto se objevily i "exotické" teorie o laserových zbraních, Direct Eenrgy Weapons.

    Piloti prokázali, že do budov nemohly nalétnout civilní boeingy /uváděnou rychlost by nemohly dosáhnout/, myslí, že to byly vojenská letadla - stroje dálkově naváděné na cíl. Velká šedá vojenská letadla bez oken vidělo i mnoho svědků, a i zpomalený záznam ukazuje trup podélně dělený, jaký mají vojenské stroje. Protože prý je navíc fyzikálně nemožné, aby tenké hliníkové křídlo proseklo silné ocelové nosníky pláště - a celé letadlo prošlo do budovy bez jakéhokoli zbrždění jako po másle /a neodlomilo se nic/, tak expert a bývalý pilot CIA vydal svědectví, že byla použita hologramová projekce, která existuje a byla vyvíjena armádou již dávno.

    To, že se trosky letadel včetně černých skřínek nakonec v troskách nenašla, ale našel se "ohořelý pas únosce" na ulici je lidem opravdu k smíchu.

    Našlo se sice pár kusů "fuselage" a hřídel na střeše jiných budov, ale divné je i to, že motor, který mimochodem nepatřil letadlům firmy Boeing, ležel podle fotografií na netknuté silnici, aniž by ji poškodil prudkým pádem s výšky.

    Jana K.

     
  • At 11:27 AM, Anonymous Anonymous said…

    Opět se omlouvám za chyby ... špatně se to v malém okénku kontroluje...
    melo tam být - "byla vojenská letadla...pádem z výšky..."

    Přednáška o studii pádu budov WTC 11. září 2001 doc. Ing. Ivan Němec Csc
    https://www.youtube.com/watch?v=O-Jyd3-iCGk


    http://www.zemavek.sk/articles/view/dynamicka-analyza-padu-wtc

     

Post a Comment

<< Home